Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών



_Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών



Τα σαλιγκάρια αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκω και καλλυντικών. Αυτά έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς τα 100 γρ. έχουν 60-90 θερμίδες λιγότερες από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών, και υψηλά επίπεδα πρωτεϊνης. Το λίπος τους επίσης είναι πολύσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου , καλίου και νατρίου. Επίσης παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις ενώ δρουν προληπτικά σε εποχιακές αλλεργίες.

Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και ίσως από τον καρκίνο του προστάτη, συμβάλλοντας, επίσης, στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, χημικές ουσίες (λεκτίνες) που απομονώθηκαν από το είδος
Helix Pomatia μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου