Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών... η θαλάσσια αγελάδα!

 

 
 

SOS - Save Our Species Η θαλάσσια αγελάδα (επιστημονική ονομασία Dugong dugon) έχει μπει στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών. Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 30% τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

 
 

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, βρέθηκαν 200 θαλάσσιες αγελάδες στο αρχιπέλαγος Bazaruto στο Εθνικό Πάρκο Μοζαμβίκης.
Ο επικεφαλής του SOS - Save Our Species, Karen Allen, δήλωσε πως θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε 40 χρόνια η θαλάσσια αγελάδα, είτε από την αλιεία, είτε από το σκόπιμο κυνήγι.
Η SOS - Save Our Species, είναι σε θέση να αναπτύξει μια αναθεωρημένη στρατηγική επιβολής του νόμου και να δημιουργήσει συστήματα που θα ενισχύσουν την προστασία του Εθνικού Πάρκου, από τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στη Νότια Αφρική. Αυτό θα επιτρέψει την τακτική παρακολούθηση του Εθνικού Πάρκου και περιοχές ειδικής προστασίας.

Dugong dugon

Το ντιγκόνγκ ή ντουγκόνγκ (επιστημονική ονομασία Dugong dugon) είναι θαλασσινό μεγαλόσωμο θηλαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των σειρήνων, ή σειρηνοειδών, ως μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειας των ντιγκονγκιδών (ή αλικοριδών). Το ντιγκόνγκ είναι το μικρότερο της τάξης των σειρήνων, στην οποία ανήκουν και οι τριχεχίδες με τον μανάτο. Τα δύο αυτά ζώα αποκαλούνται συχνά "θαλάσσιες αγελάδες". Το όνομα ντιγκόνγκ προέρχεται από τη λέξη duyung, που σε διάλεκτο της Μαλαισίας σημαίνει
"κυρά της θάλασσας" ή "γοργόνα".

 
Το ντιγκόνγκ έχει σώμα κυλινδρικό, που στο πίσω μέρος καταλήγει σε διχαλωτή και οριζοντίως πεπλατυσμένη ουρά. Το δέρμα του είναι παχύ, με διάσπαρτες τρίχες. Τα ενήλικα έχουν μήκος από 2,5 έως 4 μέτρα, και ζυγίζουν 200-300 κιλά.
Aπαντάται σε ρηχά νερά στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά μήκος των ακτών της νοτιανατολικής Αφρικής, της Νότιας Ασίας, της Μαδαγασκάρης και της Αυστραλίας, εκτός από τις νότιες ακτές της. Παλαιότερα ζούσε και στη Μεσόγειο θάλασσα.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου