Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Καρδίτσα. Καθαρισμός και εξωραϊσμός του παραποτάμιου αναχώματος






Μια πρωτοβουλία της ΟικόΣφαιρας, που αγκάλιασε αμέσως ο Δήμος Καρδίτσας και πολλοί άλλοι φορείς του νομού είναι σε εξέλιξη, για καθαρισμό, εξωραϊσμό και ανάδειξη σε χώρο περιπάτου και αναψυχής της παραποτάμιας περιοχής από το μνημείο εθνικής αντίστασης πίσω από το νοσοκομείο μέχρι τη γέφυρα Καράμπαλη. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, που δεν ξαναέγινε ποτέ, και που δεν έχει ένα εφήμερο στόχο αλλά μόνιμο και σταθερό. Σε αυτή την γιγαντιαία, θα λέγαμε, προσπάθεια οφείλει και πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε πολίτης από τη μεριά του και πρώτα από όλα να σεβαστεί, να αγαπήσει να διαφυλάξει και να περιφρουρήσει την περιοχή.
Ένα από τα μόνιμα προβλήματα, είναι η ρίψη σκουπιδιών και μπαζών από ασυνείδητους συμπολίτες μας από τους οποίους καθώς φαίνεται λείπει η περιβαλλοντική ευαισθησία. Οι φορείς που εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό εγχείρημα μεταξύ των άλλων στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσπάθεια αυτή και να θεωρήσουν το έργο αυτό σαν έργο ζωής για την πόλη και τους ίδιους.
Όπως είναι γνωστό σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν αξιοποιήσει το ποτάμι που είτε διασχίζει την πόλη (κοντά μας έχουμε τα Τρίκαλα) είτε περνάει από τις παρυφές της πόλης όπως στην πόλη μας. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στο Παρίσι με το Σηκουάνα, το Λονδίνο με τον Τάμεση και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που διασχίζει ο Δούναβης.
Θεωρούμε πως ήρθε επί τέλους το πλήρωμα του χρόνου να γίνει πράξη το όνειρο πολλών καρδιτσιοτών που από δεκάδες χρόνια είχαν επισημάνει δημόσια και δια του τύπου τη συγκεκριμένη παρέμβαση.
Ο δήμος Καρδίτσας, στο παρελθόν έκανε δύο μελέτες για ανάπλαση και ανάδειξη αυτής της περιοχής (κάπου στο 1985 η μία και 2000 η άλλη) αλλά δεν ευοδώθηκαν, διότι δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ε.Ε. Τώρα χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με εθελοντική δουλειά και πολύ κέφι, μεράκι και αποφασιστικότητα προχωράμε να κάνουμε το όνειρο πράξη με συμπαράσταση και υλική βοήθεια πρώτα από το δήμο Καρδίτσας και ύστερα από πολλούς άλλους φορείς του νομού μας.


Οι φορείς λοιπόν του νομού μας που παίρνουν μέρος, καλούν ως γνωστό, όλους τους πολίτες της Καρδίτσας στο ραντεβού, που είναι την Κυριακή 29-4-12 και ώρα 8.30 πρωί. Χώρος συνάντησης και έναρξης εργασιών η γέφυρα του ποταμού κοντά στη συνοικία Αγίου Παντελεήμονα. Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο της συνοικίας. Πληροφορούμαστε ότι ο δήμαρχος κ. Παπαλός, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι εκεί. Να είμαστε και όλοι εμείς εκεί, με γάντια εργασίας, καπέλο και φυσικά ανάλογη ενδυμασία και υποδήματα. Λίγη πρόχειρη τροφή θα χρειαστεί, πέρα από ένα σάντουϊτς που θα προσφέρουν οι οργανωτές στο «Γεύμα Στη Χλόη» και κάποια ακροβατικά ψυχαγωγίας που θα ακολουθήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου