Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στα σαγόνια του… Τυραννόσαυρου Rex



Στα σαγόνια του… Τυραννόσαυρου Rex


 
Η επιστήμη απεφάνθη. Και εκτός από βασιλέα των δεινοσαύρων, τον έστεψε και ως τον κάτοικο αυτού του πλανήτη με τα ισχυρότερα σαγόνια που υπήρξαν ποτέ. Ο λόγος για το φοβερό και τρομερό Τυραννόσαυρο Rex, ο οποίος σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες είχε το πιο δυνατό δάγκωμα από όλα τα ζώα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη Γη.
Οι ερευνητές του τμήματος Μυοσκελετικής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ανακατασκευάσουν τους μυς στα σαγόνια του τυραννόσαυρου κι έκαναν τις σχετικές συγκρίσεις με άλλα πλάσματα, όπως ο άνθρωπος, ο αλιγάτορας, ο δεινόσαυρος Αλλόσαυρος κ.ά.
Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο T. Rex είχε το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιοδήποτε ζώο περπάτησε ποτέ στη Γη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι το δάγκωμά του τυραννόσαυρου είχε δύναμη 8.000 έως 13.400 Νιούτον, όμως η νέα μελέτη πιστεύει ότι ήταν ακόμα πιο δυνατό, από 30.000 έως 57.000 Νιούτον σε κάθε ένα από τα πίσω δόντια του, δύναμη που ισοδυναμεί με το βάρος ενός ελέφαντα να κάθεται πάνω σου. Συγκριτικά, οι άνθρωποι ασκούν δύναμη 70 ως 100 κιλών σε κάθε δόντι τους όταν δαγκώνουν.



πηγή: 24h.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου