Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Οι καλλιέργειες υψηλής παραγωγικότητας πιο «πράσινες» από τις οργανικές






Οι καλλιέργειες τροφίμων υψηλής παραγωγικότητας που βασίζονται σε περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους συμβάλλουν περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος συγκριτικά τόσο με τις οργανικές όσο και με τις συμβατικές καλλιέργειες.
Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “ολοκληρωμένες” καλλιέργειες που μεγιστοποιούν την απόδοση των καρπών χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους -όπως εναλλαγή καλλιεργειών, οργανικά λιπάσματα, αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαχιστοποίηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων- απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγωγής σε σύγκριση με τις οργανικές και τις συμβατικές καλλιέργειες.
Όπως αναφέρει η Δρ Χάνα Τουομίστο, επικεφαλής της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Agricultural Systems, “η φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη παραγωγή τροφίμων”.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως “οι οργανικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ίδια ποσότητα τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους” και υπογραμμίζουν πως οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες δείχνουν “πιο ελκυστικές ως προς τη χρήση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων και τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα”.



πηγή: econews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου