Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κρήτη. Ένταση στην αυτοψία για το λατομείο γύψου-αντιδράσεις από κατοίκους



Ένταση στην αυτοψία για το λατομείο γύψου-αντιδράσεις από κατοίκους
Aπό τη σημερινή επίσκεψη της επιτροπής στην περιοχή (φωτο cretalive)

Το είπε και το ΄κανε σήμερα η επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου! Για να έχει μια καλύτερη άποψη για τα όσα συμβαίνουν στον πρώην δήμο Ινναχωρίου έκανε αυτοψία στην περιοχή. Επτά περιφερειακοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη κ.Καλογερή είδαν από κοντά την περιοχή και συζήτησαν με τους κατοίκους που αντιδρούν έντονα στη νέα αίτηση έγκρισης της μελέτης που κάνει το λατομείο και ζητούν να απορριφθεί!
Η επιτροπή περιβάλλοντος καλείται να εγκρίνει την αίτηση για την ΜΠΕ της επιχείρησης, που είναι στην ουσία νέα ΜΠΕ της δραστηριότητας εκμετάλλευση ορυχείου ένυδρης- άνυδρης γύψου σε έκταση 270,2 στρεμμάτων στην θέση Όρμος Στομίου Βάθης, σήμερα Δήμου Κισσάμου για το οποίο ήδη η υπηρεσία έχει πει καταρχήν ναι αλλά φορείς της περιοχής και οικολογικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί.
Είναι το ίδιο λατομείο για το οποίο η πρώτη έγκριση της ΜΠΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με αφορμή και το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής (έχουν ανταλλάξει βαρείες εκφράσεις ο κ.Καρούντζος με τον τότε δήμαρχο) ενώ σήμερα αναμένεται κινητοποίηση στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» που καταγγέλουν την επιχειρούμενη προσπάθεια αδειοδότησης λατομείου γύψου κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα Ν. Χανίων.
"Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το παραπάνω χωροταξικό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ), εντάσσεται στη «Ζώνη Προστασίας Τοπίου». Η έκταση του πρώην Δήμου Ιναχωρίου περιλαμβάνει την περιοχή «Natura 2000» με τίτλο: «Χρυσοσκαλίτισσα-Ελαφονήσι και απέναντι ακτή» και μια Ζώνη Ειδικής Προστασίας Πουλιών, την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της οποίας έχει λάβει υπόψη του το χωροταξικό σχέδιο.

Όταν το σχέδιο αυτό θεσμοθετηθεί δε θα μπορεί να λειτουργήσει στην ευαίσθητη περιοχή ούτε λατομείο, ούτε να χτιστούν τεράστια ξενοδοχεία, για τα οποία πιέζουν ισχυρά συμφέροντα. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ ενώ έχει κατατεθεί από το 2010 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δεν προωθείται για θεσμοθέτηση, εφευρίσκοντας συνεχώς διάφορα τυπικά προσκόμματα. Αντίθετα, στην περίπτωση των λατομείων γύψου μεθοδεύεται η ταχύτατη αδειοδότησή τους για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα" λένε.



«...Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα επιλέξει την προστασία της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου Ιναχωρίου, για ένα μέλλον με πραγματική ανάπτυξη, όπου το οικονομικό της αποτέλεσμα θα διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους ολίγους. Λένε όχι στην άγρια τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου τους, λένε όχι σε λατομεία στην παραλιακή περιοχή του όρμου Στομίου...

...Η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της όπως ο διορισμένος από αυτήν Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας όλων των περιοχών Natura 2000 εγκρίνοντας Χωροταξικά σχέδια οι μεν και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι δε, δημιουργώντας Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Όσο δεν το κάνουν αυτό βρίσκοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιτρέπουν σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα να αυθαιρετούν και να αλωνίζουν σε αυτές τις περιοχές επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα (λατομεία, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες...» καταλήγουν.


πηγή: cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου