Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ανθρώπινα δικαιώματα για… δελφίνια



Ανθρώπινα δικαιώματα για… δελφίνια


Τα δελφίνια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μη-ανθρώπινα άτομα, με τα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελευθερία να γίνονται το ίδιο σεβαστά όσο και τον ανθρώπων, ανέφεραν επιστήμονες σε συνέδριο του Καναδά.
Ειδικοί στη φιλοσοφία, την ζωολογία και την ζωική συμπεριφορά επιθυμούν την υπογραφή μιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων τους. Πιστεύουν ότι τα δελφίνια, όπως και οι φάλαινες, είναι επαρκώς έξυπνοι για να δικαιολογηθεί μια ίση ηθική αντιμετώπιση, όπως για τους ανθρώπους. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των θηλαστικών θα σήμαινε το τέλος του κυνηγιού τους ή την χρήση τους για σκοπούς διασκέδασης.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι η ατομικότητα, η συνείδηση και η αυτογνωσία δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων, όπως αναφέρουν. Η πρωτοβουλία εκφράστηκε στο φετινό συνέδριο της αμερικανικής συνομοσπονδίας για την Εξέλιξη της Επιστήμης (AAAS) στο Βανκούβερ του Καναδά. Στηρίζεται σε χρόνια έρευνας που έχουν αποδείξει ότι τα δελφίνια και οι φάλαινες έχουν μεγάλο, ανεπτυγμένο εγκέφαλο και συνείδηση που μοιάζει με αυτή του ανθρώπου. «Έχουν παρόμοια αίσθηση. Βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και τον αναγνωρίζουν», σχολιάζει σχετικά η ψυχολόγος Λόρι Μαρίνο.




πηγή: 24h.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου