Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μ. Βρετανία. Μαζική εγκατάλειψη αλόγων λόγω οικονομικής κρίσης



Λόγω της οικονομικής κρίσης απελπισμένοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα άλογά τους, που γίνονται βορά σε άλλα ζώα ή θύματα τροχαίων

 

Λόγω της οικονομικής κρίσης απελπισμένοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα άλογά τους, που γίνονται βορά σε άλλα ζώα ή θύματα τροχαίων
Το φαινόμενο της μαζικής εγκατάλειψης αλόγων στη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως λόγω του υψηλού του κόστους της φροντίδας τους, αναδεικνύει με εκτενές ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα, Independent.

Χιλιάδες άλογα έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αφεθεί να πεθάνουν από ασιτία από απελπισμένους ιδιοκτήτες, που δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν το κόστος συντήρησής τους, αναφέρει η εφημερίδα, που μάλιστα κάνει λόγο για εθνική κρίση, καθώς οι φιλοζωικές οργανώσεις στη χώρα βρίσκονται πλέον υπό πρωτόγνωρη πίεση, προκειμένου να προφυλάξουν τα εγκαταλειμμένα ζώα.


Συγκεκριμένα, η Rewings, η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση της Μ. Βρετανίας για εγκαταλειμμένα άλογα, ανέφερε στην εφημερίδα ότι η κατάσταση έχει φθάσει πια σε κρίσιμο σημείο. Εδώ και δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις εγκατάλειψης αλόγων από 160 το 2009, σε 450 πέρυσι. Ωστόσο, μόλις σε έναν μήνα, η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει τη φροντίδα 10 ακόμη αλόγων. Η Redwings δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει άλλα άλογα, καθώς ο αριθμός τους έχει φθάσει αισίως τα 1.200.
Την ίδια ώρα, αναφέρει η Independent, άλλα άλογα σε όλη τη χώρα δεν είναι τόσο τυχερά. Οι πρώην ιδιοκτήτες τους τα έχουν αφήσει ελεύθερα στη φύση και συνήθως καταλήγουν βορά σε σκυλιά ή θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Τουλάχιστον 3.500 άλογα έχουν αφεθεί ελεύθερα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η Redwings δέχθηκε πέρυσι έως και 7.000 τηλεφωνήματα, που κατήγγειλαν την εγκατάλειψη αλόγων.
Μπορεί οι Βρετανοί να αγαπούν τα ζώα γενικά και κυρίως τα άλογα, ωστόσο, όσο η οικονομική ύφεση απειλεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες αλόγων απελπίζονται ακόμα περισσότερο, αν αντιληφθεί κανείς πως η φροντίδα ενός αλόγου μπορεί να κοστίσει έως και 7.300 ευρώ το χρόνο, σημειώνει ο Independent.


Η αξία δε των αλόγων έχει πέσει τόσο πολύ, ώστε πλέον ενδέχεται να πωληθούν ακόμα και στην τιμή των 7 ευρώ. Την ίδια ώρα, άλλοι πωλούν τα άλογά τους για το κρέας τους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 8.000 άλογα σφαγιάστηκαν το 2010 για το κρέας τους, σημειώνοντας μάλιστα μια αύξηση 50%, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με αφορμή την ταινία War Horse του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που πραγματεύεται τις κακουχίες που υπέστησαν τα άλογα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Independent σημειώνει πως τα άλογα πλέον από “εργατικά” ζώα έχουν εξελιχθεί σε ζώα για άθληση και ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί από τότε σημαντικά, λέει χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πλέον η υπερπαραγωγή ζώων, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.



πηγή: 24h NewsRoom




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου