Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Με εξαφάνιση απειλείται το 12% των θαλασσίων ειδών στον Ειρηνικό



Οι πλέον απειλούμενες ζώνες είναι εκείνες στην είσοδο του Κόλπου της Καλιφόρνιας, όπως και η ακτογραμμή στον Παναμά


Οι πλέον απειλούμενες ζώνες είναι εκείνες στην είσοδο του Κόλπου της Καλιφόρνιας, όπως και η ακτογραμμή στον Παναμά
Με εξαφάνιση απειλείται πάνω από το 12% των θαλασσίων ειδών, χλωρίδα και πανίδα, στις τροπικές ζώνες του Ανατολικού Ειρηνικού εξαιτίας της υπεραλίευσης, της καταστροφής των υδροβιότοπων και λόγω των συνεπειών του φαινομένου Ελ Νίνιο, προκύπτει από έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Η μελέτη αυτή, η πρώτη στο είδος της που συντάσσεται από το IUCN στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, γύρω από τον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα, καθώς και στα ύδατα πέντε νήσων και αρχιπελαγών, αφορά το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας-αφρόψαρα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, θαλασσοπούλια, κοράλλια, επίσης μαγκρόβια και φύκια.
Οι πλέον απειλούμενες ζώνες είναι εκείνες στην είσοδο του Κόλπου της Καλιφόρνιας, όπως και η ακτογραμμή στον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα.

«Η ταυτοποίηση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως και των αιτιών της απειλής αυτής, μπορεί να βοηθήσει στον επικαθορισμό των προτεραιοτήτων για τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων στην περιοχή», τονίζει η Μπεθ Πολιντόρο, κύρια συντάκτρια της έκθεσης, ενώ ο συνυπογράφων Σκοτ Χέντερσον εκτιμά πως «η διάσωση των απειλουμένων ειδών αποτελεί το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την επιβίωση της υγείας του ωκεανού, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την ευημερία εκατ. ανθρώπων».
Η IUCN εκτιμά στα συμπεράσματα της έκθεσης πως η δημιουργία μίας προστατευμένης ζώνης γύρω από την ατόλη του Κλίπερτον θα πρέπει να αποτελέσει μία απόλυτη προτεραιότητα, όπως καθώς και ο περιορισμός της εκρίζωσης μαγκρόβιων από τις ακτές του Παναμά και της Κόστα Ρίκα.
Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 20 θαλάσσια είδη έχουν εκλείψει σε όλον τον κόσμο, καθώς και 133 τοπικά θαλάσσια είδη.



ππηγή: 24h NewsRoom


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου